top of page

כיצד יש לנהוג במקרה של תאונת דרכים

כיצד יש לנהוג במקרה של תאונת דרכים

הן מתרחשות במפתיע, ובמקרים לא מעטים ניתן למנוע ולצמצם את הישנותן, יחד עם זאת, תאונות הדרכים ממשיכות לגבות מחיר יקר בגוף ובנפש ולהיות גורם המוות העיקרי בקרב גילאי עשר עד 44. לפי ארגון הבריאות העולמי, מדי שנה נהרגים בעולם מעל מליון בני אדם בתאונות דרכים. בישראל נפגעים למעלה מ-30 אלף איש, מתוכם כמה מאות הרוגים. על מנת להתמודד עם תאונות הדרכים, נקבעו מספר חוקים ותקנות ובכללם קנסות על עבירות תנועה/ תעבורה, חוק פקודת ביטוח רכב מנועי וחוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים.


חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים

בשנת 1975 נקבע "חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים". במסגרת חוק זה, הוגדר מהי תאונת דרכים (מאורע שבו נגרם לאדם נזק גוף עקב שימוש ברכב מנועי למטרות תחבורה), ונקבע כי הנהג, המשתמש ברכב מנועי, חייב לפצות את הנפגע על נזקי גוף שנוצרו עקב פגיעה של הרכב, זאת, בין אם הוא אחראי לפגיעה ובין אם לאו. החוק מגדיר אלו מדדים יש לקחת בחשבון במקרה של נזקי גוף, וכיצד יש לנהוג במקרה של מוות, חלילה. החוק אף מתאר מצבים בהם הנפגע אינו זכאי לפיצויים, כמו במקרה של תאונה מכוונת, למשל, או נהיגה ללא ביטוח.


מה עושים במצב של תאונת דרכים?

למרות החוק הברור, עדיין, במקרה של תאונת דרכים, נמצאים הפוגעים והנפגעים בתחושה של אי בהירות גדולה, והשאלות הן רבות: מי אשם בתאונה? האם ללכת להיבדק אצל הרופא? מי ישלם לי? כמה אצטרך לשלם? מהי ההתחייבות של חברת הביטוח כלפיי? כיצד אני מגיש תביעה? האם ישלמו ל את כל הסכום? אילו פרטים עליי לברר? כיצד עליי לנהוג עכשיו?


שאלות אלו ואחרות, ממחישות את הצורך בגורם מלווה שיתמוך ויכוון, הן אם מדובר בנפגע והן אם מדובר בנהג הפוגע. על מנת לקבל את מקסימום הזכויות המגיעות לנפגעים/ לפוגעים, ראוי להתייעץ עם בעל מקצוע בתחום. אך ראשית, טרם הגשת התביעה או הפנייה להתייעצות משפטית, יש לבצע מספר מהלכים:


1.    לנשום עמוק- בין אם מדובר באחריות אישית ובין אם לאו דווקא, רצוי לפעול בצורה שקולה ומחושבת, ועל כן יש להשתדל להירגע ולהמעיט בתגובות לחץ. כמו כן, יש להימנע משיחות חולין אשר מהן עלולה להשתמע אחריות לתאונה.

2.    לאסוף מידע- חשוב להקפיד ולקחת פרטים מלאים מהצד השני (שם מלא, מספר טלפון, כתובת, מספר רכב, מספר תעודת זהות ורישיון נהיגה, שם החברה המבטחת, שם בעל הרכב, מספר פוליסה) מוטב לבקש לראות תעודת זהות ותעודת ביטוח לצורך אימות הפרטים. כדאי מאוד לצלם את מקום האירוע, את הרכב הפוגע/ הנפגע ואת הנזקים לשני הרכבים. במידה ויש באזור עד ראייה, בקשו ממנו את הפרטים האישיים שלו לצורך התקשרות עתידית. יש להימנע מחתימה על מסמכים.

3.    לפנות לבדיקה רפואית- במצבי תאונות דרכים, רמת האדרנלין הגבוהה מונעת את תחושת הכאב, ולכן, גם אם נראה שאין נזק גופני, יש למהר לאבחון ובדיקה במיון בית החולים או בקופת החולים. יש לציין בפני הרופאים כי מדובר באירוע של תאונת דרכים.

4.    לתעד ולשמור קבלות- יש להקפיד לשמור על כל תיעוד ומסמך המתקבל בעת הבדיקות הרפואיות, וכן, לשמור על קבלות ואישורים על הוצאות שנעשו כולל טיפולים אלטרנטיביים (פיזיותרפיה, למשל).


פנייה לחברת הביטוח

בכל תאונת דרכים יש להתקשר לחברת הביטוח ולדווח על פרטי התאונה. רצוי לפנות לחברת הביטוח במכתב רשום, ולדייק בכל הפרטים והעובדות (רצוי להתייעץ עם עורך דין לגבי אופן ניסוח המכתב כך שיהיה רלוונטי מבחינה משפטית וימנע מנטילת אחריות ראשונית). כאשר מדובר בנזק לרכב, חברת הביטוח תמליץ על מוסך הסדר בו ניתן להעריך ולתקן את הנזק (הערכת הנזק נעשית לרוב ע"י שמאי מטעם חברת הביטוח). כאשר הנזקים מינוריים ולא לטווח ארוך, ניתן להגיע עם חברת הביטוח להסדר אודות גובה הפיצויים או לחלופין, גובה ההשתתפות העצמית.


במקרים של נכות או נזק משמעותי אחר, סביר להניח שהמקרה יגיע לכדי בירור בפני בית משפט, זאת כיוון ומדובר בתביעת פיצויים לנפגעי תאונות דרכים (תביעת פלת"ד). תביעה זו מורכבת ודורשת ידע בסדרי דין מיוחדים, הכרות עם פסיקות קודמות, מומחיות וניסיון בתביעות מסוג זה. לכן, מומלץ לפנות לעורך דין אשר תאונות דרכים הן השטח שלו. 

bottom of page